Felç tanım itibari ile sinirlerin yada kasların bir takım anormalliklere dayalı hasar görmesi neticesinde ilgili uzuvların hareketsizliğidir. Kedilerde Felç kendi türünde en sık rastlanan ortopedik ve nörolojik sendromların başında gelmektedir. Bu durumun izah edilebilir birçok tarafı olduğu gibi henüz bilimsel olarak izahı olmayan ender vakalara da rastlanmaktadır. Bu yazımda kedi felçlerinin en sık rastlanan tiplerinden bahsedeceğim.
1 CSS ( merkezi sinir sistemi )’nin özellikle medulla spinalis denilen ve canalis vertebralis boyunca uzanan sinir hattının herhangi bir bölgesinde şekillenen anormalliklerden kaynaklı felçlerden bahsedelim. Canalis vetrebraliste oluşan travmalara dayalı omurilikdeki basınç artışları ile şekillenen felçler en sık rastlanır. Bu seneryonun oluşumunda çoğunlukla trafik kazaları yada yüksekten düşme gibi anemnezlerle gelen travmalar sebep olmaktadır. Kırılan yada disklerinde şekillenen patolojik hasarlara dayalı şekillenen felçlerde ki çoğunlukla sırt ve bel omurları yani torakal ve lumber omurlarda oluşan hasarlarda kedilerde arka bacaklarda güç kaybı yada felç oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda tedavi için hasarın derecesine yada omurgalarda bütünlük kaybı olup olmayışına göre medikal sağaltımlar denenmiş olsa da %90 Cerrahi prosedür uygulanmaktadır. Uygulanan operasyonlar kediler için laminoktomi yada omurga stabilizasyon işlemleridir. Bu uygulamalar özel el aletleri ve donanımlı ameliyathanelerde icra edilmektedir. Günümüzde kedimin arka bacakları tutmuyor hikayesi ile gelen hastalarımızın bir çoğunda görüyoruz ki bahsettiğim durumlar şekillenmiştir.
2 Kalp hastalıklarına bağlı şekillenen ve çoğunlukla kedilerde tromboemboli yada kedilerin kalbinde pıhtı atması olarak nitelendirdiğimiz KEDİLERDE FEMORAL TROMBOEMBOLİDİR. Bu durum akut bir sendromdur. Kedilerde kalp hastalıkları çoğunlukla hasta yakınları yada hasta yakınlarının alanında uzman bir hekim bulamayışıyla alakalı olarak bir ihmal sonucu şekillenmektedir. Kedilerde tromboemboliye sebep veren en sık karşılaşılan kalp hastalıkları HCM ( kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati) , Kalp kapağı yetmezlikleri, yüksek tansiyon olarak sıralanabilir. Bu tür rahatsızlıkların sonucunda kırmızı kan hücreleri parçalanır ve büyükçe trombüsler yani kan kütleleri oluşturur. Oluşan bu dev trombüs kedilerde femoral arteri tıkayarak arka bacakların kanlanması durur. Bu seneryoyaya bağlı olarak kedilerde arka bacaklarda felç oluşur.
Eğer kedinizde bu ve buna benzer bir şikayet olduğunu düşünüyorsanız daha fazla bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.